
KC Nepsy-valmentaja® -koulutus on Suomen tunnetuin ja suosituin Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja -koulutus. Yrityksen perustaja Kirsi Saukkola on tuonut menetelmän Suomeen Englannista v. 2001.
Neuropsykiatrisen valmentajan tehtävänä on toimia valmentajana henkilöille, joilla on toiminnanohjauksen taitojen vaikeuksia ja/tai neuropsykiatrinen oireyhtymä. Valmennusta voidaan käyttää myös mielenterveyskuntoutujien ja päihdekuntoutujien sekä muiden puutteellisia toiminnanohjauksen taitoja omaavien henkilöiden ohjaamisessa. Neuropsykiatrisen valmennuksen tavoitteena on tukea eri-ikäisten ja eri elämänvaiheissa olevien henkilöiden arjen- ja elämänhallinnan taitojen sekä uusien myönteisten toimintatapojen kehittymistä ja samalla myönteisen elämänpolun rakentumista.
Koulutus koostuu 12 lähiopetuspäivästä ja lähiopetusjaksojen välillä tapahtuvasta itsenäisestä opiskelusta ja vertaisryhmätyöskentelystä.
Kenelle nepsy-koulutus on suunnattu?
Koulutus soveltuu henkilöille, jotka työskentelevät tällä hetkellä tai joilla on työkokemusta erityislasten, -nuorten ja -aikuisten parissa. Koulutus antaa erinomaisia valmennuksellisia työkaluja neuropsykiatrisia haasteita omaavien parissa työskenteleville opetus- ja kasvatusalan sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.
Suositellaan, että pääsyvaatimuksena koulutukseen on vähintään opistotasoinen sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan tutkinto. Poikkeustapauksissa voidaan hyväksyä myös muu tutkinto, jos hakijalla on vahva työkokemus alalta sekä perustiedot ihmisen käyttäytymisestä ja kehityksestä.
Sisältö
Koulutuksen sisältö koostuu seuraavista osa-alueista:
- Neuropsykiatrinen tietous
- Neuropsykiatriset oireyhtymät ja niiden erityispiirteet eri ikävaiheissa
- Syventävä tieto autismikirjon häiriöistä
- Diagnosointi, hoito, kuntoutus ja lääkitys sekä uusinta tutkimustietoa neuropsykiatrisista oireyhtymistä
- Toiminnanohjauksen taitojen merkitys arjessa; koulu- ja työelämässä, perheessä sekä yhteiskunnassa
- Neuropsykiatrisen kuntoutuksen polut
- Ratkaisukeskeinen osaaminen
- Ratkaisukeskeisen toimintatavan perusteet
- Ratkaisukeskeisen toimintakulttuurin hyödyt kouluympäristössä
- Ratkaisu- ja voimavarakeskeisen valmennuksen menetelmiä ja harjoituksia
- Valmentava työote
- Ratkaisukeskeisen valmentavan työotteen hyödyntäminen asiakkaan kohtaamisessa
- Neuropsykiatrisena valmentajana toimiminen työyhteisössä tai itsenäisenä yrittäjänä
- Neuropsykiatrisen valmennuksen erityispiirteet
- Neuropsykiatrisen valmennuksen asema ja tilanne Suomessa
- Arvostava vuorovaikutus ja asiakkaan kohtaaminen
- Arvostavan vuorovaikutuksen perusteet
- Asiakkaan arvostava kohtaaminen
- Positiivinen psykologia ja pedagogiikka
- Positiivinen psykologia ja pedagogiikka sekä niiden soveltaminen
- Resilienssi ja oma työhyvinvointi
Koulutuksen hyödyt
- Osallistujan ymmärrys neuropsykiatrisista erityisvaikeuksista kasvaa
- Ongelmakeskeisyydestä ratkaisukeskeisyyteen siirtyminen parantaa vuorovaikutusta, vapauttaa voimavaroja ja lisää työhyvinvointia
- Valmentava työote auttaa kehittämään nepsy-henkilön itseohjautuvuustaitoja ja syventää yhteistyötä
- Kannustava ja kunnioittava vuorovaikutus lisää luottamusta eri toimijoiden välillä
- Vahvuusperusteinen, myönteisiä tunnekokemuksia lisäävä yhteistyö parantaa nepsy-henkilön minäkuvaa ja auttaa tunnistamaan sekä löytämään piileviä voimavaroja
Toteutustapa
Koulutus voidaan toteuttaa tilaajan toiveen mukaisesti joko lähi- tai etäopetuksena.
Nepsyvalmentajakoulutus antaa työkalut nepsyvalmentajan tehtäviin
Nepsyvalmentajakoulutuksen jälkeen osallistuja on saanut monipuolista tietoa sekä käytännön keinoja ja työkaluja toimiakseen nepsyvalmentajana erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Koulutuksen aikana perehdytään neuropsykiatrisessa valmennuksessa käytettäviin menetelmiin, joiden avulla asiakas oppii käyttämään omia voimavarojaan ja kääntämään ongelmakeskeisen ajattelun kohti ratkaisukeskeistä elämäntapaa. Nepsy-koulutukseen osallistuja saa omaan arkiseen työhönsä uusia myönteisiä, konkreettisia käytännön työkaluja, joiden avulla voidaan ohjata ja opastaa erityistä tukea tarvitseva henkilö uuden myönteisen elämänpolun rakentamiseen. Koulutuksen saaneet voivat toimia neuropsykiatrisina valmentajina joko yksityisesti tai omassa työtehtävässään sekä alan asiantuntijoina ja tukena työyhteisössään.